28.12.09

Tadika Cina???

Lagi beberapa ari lagi kite akan melangkah ke taun baru...2010 dan lagi beberapa ari gak aarr anak sulung ako (lelaki) akan menglangkah ke alam prasekolah...x tau aarr nape sejak 2,3 ari nie ako rase mcm gelisah baban..korang percaya x ako still risau kat anak ako tu:-

1)bab nak p toilet....slalu kat umah bila nk p toilet kencing dia akan memekik "appi nak kincing" ateh dia akan tolong buka sluar abis trus p toilet...tapi kalu kt tadika teacher tu cakap dalam seminggu nie dia akan tolong aarr tapi yg aku musykil sangat...toilet kat sana nak kata bersih x aarr sangat lubang tandas tu pong dh pecah..anak ako nie kalu kotor skiit dh geli..suar basah skit dh minta tukar...???banyak aaar yang ako pikir...nak ke dia ckp kt teacher dia nak kencing...mau dia tahan kencing nanti...aarrr sudah ako dh risau dohhh

2)nak ke dia p tadika nanti...anak ako nie walaupon anak sulung tapi manja ngalahkan adik eikkk..manja sangat dia dengan ayah dia...ako takut sangat2 kalu dia x nak p tadika....????serabut...serabut otok ako....

3)ako & B cadang nak ambik cuti nak antar dia p tadika ari pertama...ako mungkin 2 ari kot...tapi b kena aarr seminggu kot coz anak nie memang kalu pe2 pong kalu ayah dia ade dia lebih confidern n senang dipujuk...good luck aarr b dalam bab pujuk memujuk nie...

4)ako & B nekad pas antar said bai2..cium2 skiit pas tu x kire dia nangis ke dia tergoleng2 ke ako & B kena kuatkan ati tinggalkan dia di tadika tu...kalu x wat cam tu sampai bila2 pon kena tunggu...tapi mampu ke ako tahan lihat anak ako menangis...ako perlu kuat sangat2...harap2 anak ako x menangis x wat prangai..ako benar2 takut sangat2 bila pikir bab nieee...???

5)kadang2 ako mcm rase was2 plak btol ke pilihan ako nie??? ako antar anak ako ke tadika cina...antara subjek yang diajar bahasa cina, BI, bahasa malaysia, matematik, science, computer, smart reader program & pendidikan islam..bahasa penghantaraan bahasa cina...since ako pong dari chiness school hopefully my soon can be success like her mama..tapi mapu ke anak ako menguasai bahasa cina nanti??? Bahasa english ako x kisah sangat sebab kat umah anak2 memang cakap dalam bahasa english, bukan ako yg ajar tapi anak ako blajar cakap sendiri melalui chanel disney cartoon yang ditonton ari2...even kalu ako ckp malay pong anak2 akan balas english..tu ako syukur sangat dia cepat faham dan senang cakap dalam english..tapi macamana bahasa cina bleh ke??? wahhhhh..waaahhh..runsing + runsing + runsing....

Ntah aaarr sebagai mama ako hanya ingin yang terbaik untuk anak2 ako...harap2 anak ako dapat mengatasi segala prasaan malu & takut agar dapat ke tadika dengan seronok untuk bertemu kawan2 baru..mama pong bleh tenang wat keje kek opis....
 

1 comment: