29.1.10

Fatwa Dari Kerajaan Arab Saudi

Seorang kawan menghantar email pada ako...ermmm x mau komen banyak cuma sama2 kite renungkan.

28.1.10

EMO Menguasai Diriku

Aaarr...N3 kali nie mcm benggong skit..ntah aar sejak 2 menjak nie ako mcm emo skiittt...ati dan perasaan sukar hendak dikawal...mungkin ako yg terlebih2 mengikut ati dan prasaan...nak wat camno ako dh memang mcm nie luaran gembel dalaman mudah sangat emo...Hopefully segala2nye berjalan lancar " b selamat pergi dan selamat balik and i will alone for the fews days..." Miss U





p/s: Gambar diatas x de kena mengena pong dgn cite diatas tapi bila tengah emo nie memang orang2 diatas sangat penting dalam idup ako.

26.1.10

Masih Relevent Lagikah "Langkah Bendul"

"Langkah Bendul" ialah bagi adik beradik pompuan, bila si adik kawin dulu sebelum kakaknya, diistilahkan sebagai langkah bendul. Adakah ini hanya adat atau memang ada dalam hadith Rasulullah SAW..atau ada dalilnya dalam al-Quran? adakah wajib bakal suami si adik menyediakan hantaran "serba satu" utk menebus 'kesalahan' tu..? atau hantaran serba satu tu hanya adat semata2..?? Kita lihat pendapat dibawah:



Pendapat pertama:
"Dalam adat tu adik tak boleh kawin dulu. Tak ke di kira salah dalam Islam. Jodoh petemuan kan ke di tanggan Allah. kenapa pula manusia memandai nak tukar ikut sedap sendiri. Ingat nafsu nak kawin ni ikut siapa lahir dulu ke? Kalau kakak tu jenis tak laku, takkan adik yang jenis 'laris' nak menunggu. Takkan nak puasa manjang, mana boleh nahan beb.Yang labih bercanggah ialah si adik tak boleh langsung kawin kalau ada kakak atau abang yang tak kawin. hadis Nabi," Nikah itu sunnahku, siapa yang tak ikut sunnah ku bukan ia dari umatku."FYI, saya ni dikira salah seorang yang pernah 'teraniaya' kerana adat tak boleh langkah bendul dan adat adik beradik tak boleh 2 orang kahwin dalam tahun yang sama. Masa tu saya dah kerja, dah ada rumah sendiri, kereta sendiri(baru) dan umur pun dah lebih 26 tahun. Ended up saya terpaksa berpakat dengan pakcik makcik dan adik beradik melobi nenek yang kuat berpegang dengan adat, sehingga nenek dan makcik yang kuat beradat ni give-up dan membenarkan kami bulldoze adat ni.Belum rasa mana tahu....."

Pendapat Ke 2:
"Emm... saya masih kurang jelas dalam perkara ini...Adat langkah bendul ni disudut mana karutnya dan bahagian mana pulak yang terkeluar dari landasan Islam?Apa yang saya lihat dan pahami langkah bendul ini hanyalah satu adat bukan ibadat.Mengikut hukum sesuatu adat itu selagi ia tidak bercanggah dengan syarak boleh diamalkan dan boleh juga ditinggalkan. Jika mampu maka perbuatlah ia. Jika tidak tinggalkan lah ia.Pada saya ia elok lah diamalkan. Hati kakak kena jaga la jugak. Bila adik kawin dulu tentu la kakak sedih.Walaupun pemberian tak seberapa. Tapi sekurang-kurangnya dia tak la diketepikan"

Pendapat Ke 3
"Adat tak boleh langkah bendul mengarut dan terkeluar dari landasan Islam. Percaya kepada pantang larang adat tersebut menjadikan kita percaya kepada benda karut dan dilarang dalam islam. Juga adat yang tidak membenarkan 2 orang anak berkahwin pada tahun yang sama, juga karut. Sedangkan Nabi menikahkan 2 anak perempuan pada hari yang sama"

Relevent atau tidak Langkah Bendul terpulang pada individu yang menilainye..tapi bagi ako yg telah mengalaminya, yupp hati kakak kena jaga walaupon ako kawin dulu..2 orang kakak ku dapat sepersalinan dari Mr Husband ako...walaupon x seberapa tapi bagi ako sekurang2nye dia tidak rase diketepikan..ako setuju dengan pendapat ke 2...
 

24.1.10

Yang Kalut Di Fikiran (@......@)

Tibe2 ako rase kalut sangat..ntah macam2 plak dipikirkan...
Adakala ako memikirkan...

Nape kalut sangat sampai pikirkan sesuatu yang kalut...
Nape dibiarkan diri kalut ditenggelami segala masalah
yang melengkar jiwa...
Nape semua nie terjadi...

ako tau semua nie adalah dugaan hidup...
ako tau bende nie akan terus berulang...
ako tau selagi ada makhluk tuhan yang
bertopengkan bintang
Selagi itu masalah ini tidak akan selesai...

Haruskah ako mempercayai kata2 abah???
Bende nie tidak akan berulang lagi???
Ako dah penat sangat2...
dan rasenya ako x mampu lagi
melalui perjalanan nie...

Masih wujudkah ruang untuk ako terus bernafas???
Masih adakah sisa2 kebahagian untuk ako...
ako x mengerti mengapa semua nie terjadi???
Ke memang ako mengerti tapi cuba menafikan???
Andaiyooo....ako yang masih kalut...




22.1.10

4 Hari Di Rumah

Setelah 4 hari duk di rumah kerana deman..ari nie merupakan ari pertama Iman Hanafi kembali ke sekolah...macam biase aarr pagi2 dia bagun tgk sebelah ayah dh ilang..solan pertama "mama where ayah" dlam bilik aarr siap...setelah mandi siap2 pegi skolah (nie smua keje ayah diacoz dia memang anak ayahkan nak wat cam ner eikk) dah peluk cium ayah n bye2 ayah dia pegi keje.. siap aar cabaran bagi ako aarr...

cabaran pertama adik misti nangis2 pegang ako kuat2 nak ikut abang pegi skolah mcm biase dia ingat dia fikir dia kena tinggal..memang kena tinggal pong coz abang nak pegi school...so ako siap2 ala kadar dah lewat nie ako msk 8.30 nasib tadika anak ako dekat dgn tempat keje ako...senang skit jalan sehala je nak antar abang pegi tadika...

Sampai jee tadika mula aar wat muka toye dia..muka macam nak nangis ako dh agak dah...yea aarr lama dah cuti tup2 kena p school balik mau x tension anak ako...tapi ako pujuk plan2 dengan janji "malam nanti kite p sarkas..abg nak pandai kena go to school " lemah jee dia angguk..ermm ako tau anak ako nie sonok pegi school cuma bila dh lama duk umah mood dia dh lari skitt..Yang pasti keje skolah untuk 5 ari dh menanti utk disiapkan...banyak homework n pelajaran yang tertinggal...harap2 Iman Hanafi Bin Jaafar akan dapat moodnye kembali...Jiah Yuh..Jiah Yuhhh..


Nie aarr muka anak ayah..peace



21.1.10

Boleh Jangan Wat Confused Pagi2 Nie?

Pagi baru sampai opis x sempat nak bersosial dgn FB, tup tup handpon ako bunyi ntah mana mamat banggang tibe2 mcm org pekak ako ckp hello dia hello...sakit ati ako aiiikkk...ako memang tau nie misti client ako yg konon paling pengaruh serata dunia...

Ako x kisah aarr tapi boleh tolong x pagi2 jng wat ako confused dalam bahasa melayu eikkk jng wat ako KELIRU.....orang ako pagi2 8.30 dh terpacak kek sana ko tpn ako pagi2 nie semata2 nak maki ako kata org ako x sampai laei siap bagi ceramah free kat ako "suruh org u jng buang masa kite x de masa nk tunggu lama2 sini" amboi sesedap ko jee ckp mcm tu...

Oiiii cik mamat oiii..kalu ko besakan perkara nie ke org atasan ko ako pong x takut ako ade bukti org ako sampai 8.30 ako dh siap2 report movement org2 ako..pe cite lu...x kan lu nak ako tunjuk mana org gua..lu cari aarr sendiri dasar memang suka mencari kesalahan orang..lagi satu ako x kenal ko mana ko dpt no ako nie..suka2 ko nak tpn ako tembak ako...yang wat ako confused lagi ako call balik nape ko x angkat???



20.1.10

Quit From Job


Hanget...hangit..bukan ako yg quit job tapi member belakang ako...smlm bg resign letter secara senyap2 tapi dapat gak dihidu oleh kawan2 ako yg sememangnya kepochi..ako yg duk depan pong x tau...ngehh..ngehh..macamana cite nie...

Senyap2 pong surat sudah sampai HQ opis confirm ramai kepochi yg bg infor kek kepochi sini..kirenya ako nie org yg terakhir tau...ermmm bz aarr konon2 x ambik pot kuang..kuang..kuang..Yang terlintas diminda ako skrg sape nk wat keje dia??? ermmm ntah2 ako nanti kena ambik alih..ohhh nooo...

aduhhh ako dh mula menconggak conggak dah...mcm ako jee yg kena ambik tugas dia...mimpi ngeri dlm idup ako kalu ako ambik tugas dia...ako dh mula bayang bos maki2 hamun ako..ako dh x bleh bayang dah macamana idup ako x keruan..skrg pong keje banyak nak menambah beban berumahtangga kat opis ke???

18.1.10

ArE yOu StiLL iN LovE wiF Ur Ex???

Ngehhh..ngehhh..wahwahwahhh..tajuk mcm x ingat diri plak...opsss...x de kena mengena dgn kehidupan ako or sape2 just ako mcm rase tertarik2 plak nak menulis kat sini...tibe2 sorang member bagi quiz kt FB...tajuknye wat ako senyum2 plak sorang2...ngehhh..ngehh..

For me wat pe nak ingat pada yang dh mengecewakan kita...wat pe nak ingat dekat orang yang kita kecewakan atinye (pada sape2 yg mengecewakan org lain)...lebih baik pandang ke depan truskan kehidupan masing2...sekadar diulit kenangan...sekadar mengingati masa silam x mengapa...tapi jangan sesekali menjalinkan kembali...kerana anda akan mengecewakan ati dan prasaan orang lain...

15.1.10

Ako Dah Bosan !!!***!!!

Terus terang luahan dari hati ke hati ako nie...rasenye nak muntah ako dgn sikap ko..weiii ako dah bosan aarr mcm nie...nape bila nak bagi bos sign ako gak yg kena,nak settle hal budak2 ko kelik2 ko pong ako gak ke? Wei banggang benggong pe ko? Kan bos dah bahagi masing2 jaga masing2 punya part abis tu pe cite lu kalu dah part tu kite sama2 terlibat lu jangan gua sorang jee aarr ari2 gua kena berdepan dengan bos...ari2 lu tolak gua jee..kalu macam nie baik gua sorang je jaga x de makna wei...hampehhhhh

12.1.10

Perkara Yang Terlintas Di Fikiran

Perkara yang terlintas di fikiran ako sekarang ialah:

1.Ako bosan sangat2 pagi nie kat opis..nape eikkk???maybe letih kot..anak deman x nak makan ubat, hanafi kadang2 ok kat school kdg2 no mood...tido pong mcm x cukup...

2.Tension siottt...bila bos suruh tolong ako wat keje org lain...tapi org tu wat mukaa toyeeee dan x nak bagi kerjasama bila ako perlukan maklumat....Benggong tol...apo ko ingat ako nie nak sgt wat keje ko..bilo bos bg keje wat aarr sendiri ako plak nak kena tolong selesaikan keje ko...benggang ako...kot gaji ko bagi ako separuh x pe aaarr...dh bape kali ako minta ko kata kejap2 pala otak ko...keje ako tertangguh disebab nk settle keje ko

3.Suka2 ati korang jeee tpon hp ako maki2 ako..ko ingat ako nie keje kat sini utk dimaki oleh korang...bos pon x pernah wat mcm ni kat ako korang plak lebih2..lebih sudu dari kuah...kalu ako tahan order korang mcmn ko bebel aar kek bos..ade brani??? korang fikir ako pompuan nak jaga kelik2 lelaki tu sebab korang perlekehkan ako..tapi bila nama sudah naik kek bos pandai plak ko blakon wat2 baik dgn ako "kita kawan laaa...kita sama2 keje aaarr" boleh blaaa aarr..telinga ako dh lali dh korang tpn hp maki2 ako..paling tinggi ako off je hp ako..

4.Rase2 nak rehat nak ilang strees yang dicipta oleh kelik2 ako yang x reti bahasa...ako lebih suka diam je bila mereka bebel2 kat ako bukan pe kalu ckp dan terang banyak2 pong mereka bukan reti bahasa..senang cite mcm org x skolah...

5.Jangan aarr bos nak blanja ako KFC lagi...bos tlg aar tukar menu kenny roges ke,ayamas ke, pizza ke...

6.Rindukan masa bersantai2 bersama family tanpa ade sebarang masalah yang menyelubungi, tanpa ade gangguan, ketakutan, hasad dengki PHD dari saudara mara yg memang dh bukan saudara mara(hanya ako dan mereka2 jeee yg paham) 

7.Sangat rindu detik2 bersama arwah ayah ako...al-fatihah wat arwah terasa macam ayah selalu ade disisi adik.. I Miss U N Love U Ayah!!!

8.Ape laaa yang di wat oleh abang kat school nie..it is ok??? Ape laaa cite terbaru dari teacher abang ... Adik kat umah wat pe misti tgh menangis kuat2 x nak makan ubat...

9.Me N Mr B have to spend time together without any disturb..bleh kee?? emmm

10. Hopefully segala kekusutan yang berlaku akan terlerai dan tidak akan berulang lagi kerana ako dah bosan


11.1.10

Bila SuamiKu Berambut Pacak + Pendek ^^....^^ Ensem ke???

Huhukk..huhukkk..lain plak ako tgk bila Mr B ako berambut pacak + pendek....peeehhh peeewiiiittttt ensem ke??? x nak komen banyak2 aaaarrr..... pe2 pon ako yg slalu bising suruh pendekkan rambut rimas aaarr ako tgk baru potong bln nie bln depan dh panjang...pendek kemas skiitt....adiosss B...




Alam PersekolahaN Iman Hanafi

X nak tulis banyak2 pe2 pong this is the 1st N3 for the new year...huhuhukk...huhuhkk..lama ako senyap bukan pe bz anak sulung masuk skolah eikekeke...ako n B ambik cuti 2 ari antar dia pastu ambil kesempatan settle bende2 yg x settle...malam pong ako x on9 trus tdo penat rase eikkk...tau2 je la cuti 2 ari keje ako dh banyak dh rase mcm lari 100meter plak..lagi pong sejak anak dh masuk skolah malam2 kena tgk keje skolah dia even dia baru tadika....yessss confirm ako antar anak ako tadika cina..so far ok jeee....<*....*>