20.4.10

Hina Sangatkah Status Janda?

Ukksss tersentap ako pagi tadi baca status FB member ako...sebenarnya ayat belakang ade lagi tapi rase2nya x perlu ako tulis panjang menjela keluhan rasenya..yang wat ako tersentap ako baru tau dia dah divorce...

Bagi pandangan tiada hinanya bergelar janda yang hinanya manusia sendiri yang menghukum status janda tu hina..ako pelik aar dalam dunia yg dah serba maju nie ade gak manusia yg berfikiran sempit menghukum orang dari segi status yg diperolehi...sempit dan kuno sangat...ape hinanya janda??? Biasenya janda memang dicop mengedik,perampas,perosak rumah tangga orang tapi bukan semua begitu come on aaarr pls open ur mind ok...

Nape ako yea2 sangat bela golongan nie..sebab ako wanita dan ako memang x puas ati kalu semua kesalahan harus diletak pada wanita..kalu duda org x hina, kalu kes buang anak pompuan gak yg hina, pompuan gak yg salah abis kalu bertepuk sebelah tangan x kan berbunyi jadi jangan hanya salah pada kaum wanita jee..ade paham masyarakat semua, tolong buka minda cara pemikiran orang dulu dh x bleh pakai dah..bagi ako pompuan lelaki sama tiada diskriminasi ok...

Pada kaum2 wanita diluar sana nape perlu dihina kaum sendiri nape perlu dibela kaum jantan yang dh tentu lepas tangan dan bertepuk tangan bila kaum wanita bercakaran...patutnya kita bela kaum wanita bagi dia semangat mula idup baru bukan menjatuhkan dia..tapi ako kadang2 sedih bila wanita itu sendiri rela diri diperguna dan diperbodohkan oleh lelaki...fikir dan renungkanlah sampai bila wanita harus diperlekehkan?

8 comments:

  1. maaf if komen bro nie pedas sikit

    perempuan.. besa la.. apntang nampk org len susah.. sure dikutuk dingumpat tanpa rasa bnde tue akan terkena diri sendiri...

    tp bg yg sedar mahupun diberi pertunjuk olehNya, isnya'lah mereka lebih menyedari bahawa mereka juga tidak terkecuali

    BroFramestone Blog

    ReplyDelete
  2. Selagi wanita tidak berdiri di atas kaki sendiri.. selagi itu mereka mudah dipergunakan...

    ReplyDelete
  3. yup bro ako setuju pendapat ko..tu presepsi yg org pompuan perlu ubah...

    out topic>>>> x lama laei nk tukar keje eikk misti lebih bersemangat coz keje sebumbung walau deparment lain2..all the best 2 u and T

    ReplyDelete
  4. Ken / nana ..yup wanita perlu strong

    ReplyDelete
  5. tengok jugak. kalau menjanda pasal dia yang tak reti nak jaga perilaku menggatal macam kes KD dgn anang tu, hina lah jugak. haha

    ReplyDelete