29.12.12

Aku Dia Unique

Xbanyak yang ako update sepanjang tahun 2012 tinggal beberapa ari jer nak labuhkan tirai banding tahun lepas banyak gak yang aku update...maklumlah taun ni aku bz skit hahahaaaaa ayat skima wehhhhh!

Tahun ni gak kami bertambah ahli kuaga dalam erti kata lain dapat orang baru dulu berempat sekarang dah berlima... Welcome my dobot Iman Izzuddin yang akan memberi keceriaan dan rezki pada kami semua muahhhmuaaaahhh :))

Well ako memang tak pernah pon ade azam dalam idup ni so pelisssslah jangan tanya ako ape azam tahun 2013 arrrggghhh mati akal den nak jawab eikkk!Azam dungun pon dah ade kedai makan walaupon masa Skolah dulu slalu jer kena denda kat Cikgu...weeee mungkin nama die azam maka die berazam hahahaaaaa klakar ke? Xpe biar ako gelak sensorang!

P/s: busan ako wehhh isnin ni...xterluah plak ako tunggu jer lah!!!!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

27.12.12

Mashimaro

Kelmarin smua koleksi teddy bear ako dr bapak mashimaro sampailah ke cucu cicit bear kecik2 abis uikkkk smua dah angkut ke umah aunty utk bg cucu die... Anak2 ako jenis alrgik senang batuk sesema utk jadi kena jauhkan dari smua bende2 yg bleh menyebabkan meke batuk sesema..

Ade antara koleksi tu masa cinta cintun dengan my chinta dulu ...bapak mashimaro tu 100lebih my chinta beli dulu snggup gendong smp ke kete kahhhhkahhhhh skg suruh dukung anak lenguh dh 6kg hahahaaaaa :) xbleh kutuk lebih nanti derhaka weeeeee! Momy siap tipu ako kate letak bear tu kt luar jer mane tau bile momy balik jer kate "momy dah antar g umah aunty bagi cucu die main"...arggggggh sedih dalam terpaksa!



P/s: my chinta says:"Kite xperlu lagi mashimaro tu kan kite dah ade mashiro yg sorang nie lebih bererti dan bermakna" sambil menujuk iman izzuddin yang ade di sebelah... So sweet terharu ako!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

19.12.12

Zippppp Zapppp

Ako xpasti ler apo motif sebonar eikkk tajuk kt atas dengan cite yg ako nk story ni! Raso eikkkk Xdo kono mengono pon....wahhhhhh see I am fluent speak nogori ngehhh ngehhh sy bangga jd org nogori sembilan...habihhhlah padahal tau asas je dh blagak pandai sgt jng ko ckp loghat nogori yg dalam2 den xghoti nak balas..

Ako rindu dobot ako a.k.a iman izzuddin Xdo mod nak kejo mod nak ngomel2 anak jer...lagi pon suasana sini dh xmcm dulu emmm sampai bile nak bertahan xtau ler lalalalaaaa...

P/s: bercerabih makna eikkk membebel dlm loghat nogori... tq lah en mazli mengajar den perkataan yg xprnh dengar :))


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

16.12.12

Mulut Longkang!

Jaga2 skit mulut tu tuan umah xbyk ckp tukang masak yg byk ckp! Orang yg datang nak makan pon xbest masak kot sodap xpo kan dah tahap ngumpat dah!!! Sabar jerlahh lebih sudu dari kuahhh:))

P/s: pisyooo no war!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

12.12.12

Sesal Mendua - Klangit

Lirik Lagu Sesal Mendua – Klangit
Dulu
Aku pandang diriku
Kekasih yang setia
Tak pernah berdusta

Kini
Aku mulai merasa
Sedap hati mendua
Perlahanku tinggalkan kamu

Tapi
Semakin jauh aku
Semakin aku rindu
Rindukan kamu

Menyesal aku putuskan kamu
Kerna ternyata aku tak mampu
Menahan siksa azab cintamu
Aduh aduh mana tahan batinku

Mungkin
Mungkinkah kita bisa
Perbaiki semua
Kembali bersama

Kerna semakin jauh aku
Semakin aku rindu
Rindukan kamu

Menyesal aku putuskan kamu
Kerna ternyata aku tak mampu
Menahan siksa azab cintamu
Aduh aduh mana tahan batinku

Benar apa kau ucapkan dulu
Takkan mudah ku lepaskan kamu
Menyesal aku curangi kamu
Aduh aduh Tuhan tolong aku

Menyesal aku tinggalkan kamu
Kerna ternyata aku tak mampu
Menahan siksa azab cintamu
Aduh aduh mana tahan batinku

Benar apa kau ucapkan dulu
Takkan mudah ku lepaskan kamu
Menyesal aku curangi kamu
Aduh aduh Tuhan tolong aku

Menyesal aku putuskan kamu
Kerna ternyata aku tak mampu
Menahan siksa azab cintamu
Aduh aduh mana tahan batinku






12.12.12

Salam pagi 12.12.12 smua hope everything going smooth today... Ecehcehhhh pagi2 sudah speking london hahahaaaaa weeeee...:)

Cantek tarikh ari ni ade x yg nikah yg wt kenduri yg couple yg segala2nye lahhh...rasenye x kot (kecuali yg couple) sb ari ni kan rabu keje plak tu... Oppa gangnam style lalalalaaaa busannye nak keje demi mencari rezki utk anak2 jua utk diri yg suka mengonline shoping ku gigihkan jua pisyooo :))


P/s: oppa seremban style...:)) lalalaalaa... menghapykan diri! Cutekan bby ni kwn baru izzuddin namenye ape eikkk xingat plak errrkkk???


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

10.12.12

Harimau Malaya Vs Thailand

MALAYASIA                                 THAILAND
         1                                                      1


SELAMANYE SELAMANYE SELAMANYE HARIMAU MALAYA
LALALALALAA........



Xpolah nak wat camner dah seri kena kerja keras nanti lawan thailand kat thailand,,, selamat bertempur Harimau Malaya Aummmmmmmmm...:))

9.12.12

Bottle warmer n breast milk storage bag

Ari ni g shoping kt Manjaku hasilnye dapatlah bottle warmer dan breast milk storage bag..

Senanglah bila dah ade bottle warmer bile nak panaskan susu kuarkan jer dari peti ais trus panaskan...home n car used dlm kete pon bleh panaskan..senanglah my mommy bile jaga bby xlah lama nak tunggu :))




Breast milk storage bag bile dh pump susu kite bleh trus masuk dlm beg plastic ni ..kalu nak pkai botol kite perlu byk botol nak dbeli lagi pon bile guna plastic dh bleh jimat ruang menyimpan susu kt peti ais :))

P/s: bli jenama autumnz tapi Anakku tetap d ati... pisyooo! :))

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

4.12.12

Dobot Sy Deman :((

Memang xde mood sgt wenggg wenggg ... kalu bleh xnak g keje nak balik jerrr :(( Dobot sy deman sesema batuk sakit mata... malam tadi g klinik kena sedut gas sedih sangat2  tapi semuanye untuk kebaikan  bby...moga cepat sembuh sayang mama!

Kawan2 tolong doakan yg terbaik untuk dobot saya Iman Izzuddin bin Jaafar moga cepat sembuh amin yarabil alamin...




P/S: pagi tadi g klinik lg sedut gas jumpa doktor bby...sok kena pergi lagi skali harap cepat sembuh sayang!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

23.11.12

Menantu Pilihan Vs Non Pilihan

Korang ingat ako nie pilihan ke non pilihan lalalaalaa...ade yg kena lempang laju2 nie *weeeee larikkkkk*

Jawapan ade di ati masing2 korang lebih tau sebab masing2 yang melaluinye...pada yg non pilihan atau lebih tepat terpaksa menerima pilihan ati anak ------ Terimalah kenyataan banyak dugaan yg anda akan lalui bile memegang title "Non Pilihan"

Peace yooooo!

P/s:pada kaum adam smua especially pemilik rusuk kiriku "slamat menunaikan solat jumaat sebentar lagi"


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

21.11.12

Anakku

Cantek x kasut adik izz pakai ngehhh ngehhh spoty lagi... ;)

Sape2 yang berminat dgn kasut dan baju yg adik pakai blehlah berkunjung ke Butik Anakku... Yang duk kat seremban bleh datang ke Butik Anakku yang terdapat di tesco dan centre point. Layanan yg di beri memang tip top! Mesra selesa cekap! difinasi yg dpt dberikan pd pekerja Anakku tesco dan centre point...

Ehhhh ehhhhh pesal tetibe aku bleh promote Anakku nie?... Jng salah sangka aku x dibayar sesen pon untuk mempromote Anakku...Jauh skali nk ambik anak aku izzuddin sebagai duta Anakku! Ohhhoooloo ade ati gak tu hahahaaaaa :))

Sebenarnye kalu barang tu baik dan berkualiti ape salahnye kite share utk smua betul x??? Walaupon ramai yg ckp brg Anakku mahal tp sgt berkualiti dan tahan lama...

P/s: ketiga2 anak ako membesa dgn memakai baju dan barangan2 Anakku.. Anakku pilihan tepat xpernah mengecewakan Ku!!!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

18.11.12

Sajer Wat Ako Jeles!

Last night received msg frm my Chinta botak (oppps lupo plak dh xbotak since bby izzuddin dh lahir die pon bela rambut mcm biase blk...emmm motif bajet ensem hahahaaaaa...)
K sambung blk msgnye lebih kurang gini

" B kt dataran ni mkn char kuey teow tempat mkn dulu ingat x!"

Whattttt!!!! mase ngandung baru2 ni mmg ako tingin nak mkn Char Kuey Teow kt Dataran MBI tp xkan nk g ipoh semate2 nk mkn pastu blk gilo poo... Dulu kami mmg slalu blk ipoh tp skg ipoh hanye tggal kenangan dh Xdo sape #sentap...

Kalu blk ipoh pot lepak2 mlm g Gerbang Malam – Night Walk rambang mate tgk barang2 xtau nk pilih mane satu nk bli...penat jln mkn kt Dataran MBI (Char Kuey Teow) 2 pinggan ako balun hahahaaaaa emmm dappp! Kalu ptg2 slalu g padang polo kt situ pon ade sorang Pacik jual laksa guna van bleh tahan sedap gak laksanye! Kalu haus Milo tabur special fuhhhh lamenye xrase smua tu... I miss this moment! Makan + jalan2 :)

P/s: My chinta jng sajer2x wat ako Jeles k baiii!!!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

15.11.12

Mine Dobot :))

Salam ma'al hijrah slamat tahun baru semua...mulakan ari baru dengan semangat baru :)) tapi saye masih tdo lagi heiiiihaaa

P/s: Iman Izzuddin with love


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

12.11.12

Minum Air Ibu Kunyit

Mantop mencengkam menterkam siottt! ohh holooo ape yg cengkam terkam bagai hahahaaaaa... Cehhh cehhhh sebenarnye pagi ni aku minum air ibu kunyit...lambatnye minum dh abis pantang baru minam??? Abis tu anak aku kuning kenalah bersabarkannnn... Mehh mehh ako copy paste dari gogle khasiat minum ibu kunyit...


Fungsinya: mencuci darah n kekotoran dlmn, kecutkn rahim (kurangkan buncit!), kecutkan buasir, kecutkan fibroid, kecutkn semua jenis ketumbuhan dlmn, menyuburkan peranakan, memulihkan luka2 dlmn, naikkan seri muka, buang angin, elakkan tombong/rahim keluar/jatuh..............mcm2 lg lah. Secara saintifiknya, ibu kunyit ni adalah sejenis anti-septic yg boleh mencuci darah n membersihkn luka.

Caranya:
1. Blender ibu kunyit.
2. Perah airnya
3. Campurkan sedikit Asam jawa dan gula merah (gaul sebati sambil panaskan di kuali)
3. Diminum sekali sehari selama 3 hari berturut2 selepas darah nifas (bg org bersalin)/selepas habis haid (bg amalan) pd setiap 6 bulan.

P/s: rasenye best jer sebab ade asam jawa rase masam2 tu wat die rase ummppp:) pantang bersama 100ari yea b hahooohooo jng jeling2 k baiiii...


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

11.11.12

Cuti Hangit

Aku Mentari Tapi Tak Menghangatkanmu
Aku Pelangi Tak Memberi Warna Di Hidupmu

Ahalaaaa la nie kan slalu ujan mana tak hangat kain baju pon melambak xkering...nak g cuti pon kena batal :( rugi ler nk swiming pon xbleh nk jln2 pon susah kena pikir anak3 susah t deman plak :((

P/s: korang tau kt ner tempat pic kt atas main teka2 plak hahahaaaaa mengong!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

10.11.12

Syoknye!

Best jer bby tdo kat nursing pillow mcm syok jerrrr :) memang syok pon slesa multi purpose bleh guna untuk nursing, utk tdo dan lain2...

Tadi dah bawa bby kuar g bli barang2 bby, Abang2nye dan mamanye pon dah rembat nursing bra..tgh usha2 nursing wear kat on 9 sape2 yang tau ade baju2 yg cantek lg sporty sila tinggalkan link!

P/s: day 49 - iman izzuddin makin dobot.. Left 10 day back to work...uwaaaaaa malasnyeee weeee!!!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

8.11.12

Apa Celop

Apa Celop! Ako sdri xpaham apo maksud eikkk... Apa yg nk d celopnye ntah :))

Day 47 still duk lg kat umah blum dpt kuar jln2 lagi salah satu sb husband keje kul 7 br nk smp umah...adik a.k.a syaddad deman plak emmm kena tggu die sihat...

P/s: cuti2 nie keje my hero2 tggu hero sorang ni besa bby pon sama joint :))


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

6.11.12

Oppa Gangnam Style

Day 45 ohhh gangnam style sambil menari2 gangnam style yessssssssss ari ni dah Abis pantang...dah pakai suar senteng dah stokin pun xpakai kahkahhkahh nampak sgt berpantang menyiksa jiwa batin ragaku!

Sudah msg my laling td bile kite nk g tu bile nk g mkn tu bile nk bercuti bila nak bla..bla..bla...fokus lebih pada jalan2 dan makan..xbleh blah kalu bleh skg gak nk berjalan2 nasib laling keje! Dah paksa die ambik cuti nampak sgt kejamnye ako!!! tapi sian anak2 t boring kalu ako dh mule keje xg jalan2 tul x? Padahal mama die yg lebih2 :))

P/s: mood nk makan dan berjalan hoyehhh hoyehhh!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

4.11.12

Macam Tak Caye Jer!

Tulah half year ari tu pon dpt gak...final exam ni pon dpt gak achieve 100%...musykil ako ;)

Tengok senarai nama atas Iman Syaddad bin Jaafar..nanti kalu rajin ako upload persembahan adik "malaysian boy"... :)

P/s: doakan kejayaan adik berterusan semua...amin yarabil alamin..


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

3.11.12

Tak Sabar Rasenye

Day 42 tak Sabar rasenye nk menghabiskan pantang uikkksss dh xsabar nk pakai Jean ketat hahahaaaaa! Dan yg penting xsabar nk mkn cheesy7 piza heheee...byk lagi wish list dlm pala otak ako ni nk wat:

1) gunting rambut

2) ketip kuku

3) facial muka

4) mkn piza

5) mkn McD

6) on line shoping dgn tenang

7) tingin minum aisss

8) jln2 ngan bb kecik ni dgn abg2nye dan husband

9) kena beli car sit baru utk bb yg lama sdh jahanam dkeja abg2nye

10) nk g konsert adik esok nak tgk adik dance n singing nak tgk adik dapat adiah best student tapi sedih xdpt tgk momy xbg pergi kena abis pantang betul2 so sad :))

Byk lah wish list ako yg penting langsung xde "kaitan kerja" malasnye nak masuk keje blk menghadap org2 gile kt opis nanti perrrrhhhh!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

31.10.12

Kami Buddyz Kami Takkan Terpisah

Takkan terpisah
4 sekawan gila gila rambut tak sama tapi satu kepala tak sedarah tapi bersaudara

sumpah untuk bersama
Takkan terpisah
biar tsunami melanda pusing dunia berjanji setia susah senang kami menang

Takkan terpisah
ibarat KL dengan traffic jem macam burung biru dengan muka buku tetap rapat

kami hebat macam budak hipsters dengan jeans ketat takkan koyak takkan goyah takkan terpisah kami buddyz bersama selamanya

kami riuh kami gempak ngam ngam macam segiempat tepat
suara berbeza
pilihan sama
fahami jiwa tanpa suara

kami sembang gaduh sms kutuk lepak sebab kami muda sekali je
bersama mencipta menggegar dunia kami bebas merantau merata-rata merayau-rayau mencari jati diri
bersama selamanya
Kami BUDDYZ
Kami #TakkanTerpisah #NeverApart


P/s: Manifesto "Buddyz Takkan Terpisah" adalah satu panggilan buat semua Buddyz di luar sana untuk hidup sepenuh-penuhnya kerana hidup cuma sekali saja :)

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Bile pegnen, bile besalin???

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

22.9.12

Masih memikir ????

Kadang2 ako terfikir gak releven ke ko menuduh org tanpa usul periksa???? Heran ako tapi xpe allah tu ade xslamanye ko sihat, berduit, ko berada di atas...ko ade anak ade bini ako xnak doa yg bukan2 cuma ako harap ko sedar dan ako doa yg baik2 jer utk ko...

P/s: redha jer ape yg berlaku sahabat..rase3 nk fire jer 2f, dik tolong mama dik...dussssshhhhh!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

17.9.12

Sian adik :(

Doakan adik cepat sembuh biapun meronta2 dengan kuatnya smp kena pegang..itu kisah semalam dan ari ni ade dh bleh kuar wad doakan kesejahteraan & kesihatan adik amin :)


P/s: nasib ade gadget menemani adik kalu x emmm xtau ler mcm ner cara nk pujuk!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

11.9.12

Susah kalau dapat bos yang xmemahami

Susahkan kalu dapat bos yg mcm €1£@¥@ ...ape2 pon ako cuba pertahan nak hapy2 jer :) banyak kejadian di sekeliling yg wat ako pikir Panjang! Bila diperlu baik2 bila x diperlu sesuka jer maki hamun... Ako perlu sedikit masa utk wat keputusan yang pastinye memerlukan kekuatan utk ako harungi... Tabahlah wahai hati :))

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

5.9.12

Kurang sihat :(

Msh lagi on MC "Ya Alllah ko permudahkan sgala urusanku jng ko sukarkan segala urusanku amin yarabil alamin"

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

1.9.12

Besday Abang

Happy besday abang a.k.a iman hanafi yg ke 7 pada 26.08.2012 mama doakan kejayaan abang di dunia dan akhirat jd anak soleh memimbing adik2 dan pelindung untuk kuaga kite :))) muuuuaaaahhh


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

31.8.12

Surat Putus Cinta - Broken Engglish

Surat putus cinta : Jom layan petikan putus cinta ini, share pada rakan dengan menekan butang share

I WANT TO CUT CONNECTION US

I have think about this very cook-cook. I know I clap one hand only. Correctly, I have seen you and she walk-walk together at town with eyes myself. You grab hand she. You always ask for apology back-back. I don't trust you again!You are really crocodile land.
My friend speak you play… wood three. First-first I think my friend lie me. But now I know you correct-correct play wood three. So, I break connection to pull my body from this triangle. I know this result I pick is very correct, because you love she very high from me.

So, I cut this connection to go far from here. I don't want you to play-play with my liver. I have been crying until no more eye water thinking about you. I don't want banana to fruit two times.
Safe walk…
Tijah

P/s: slmt ari raya maaf zahir batin...br nk ucap tp xpe yg penting bagaimana pengisian kite ketika ramadhan & aidilfiti :)

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

15.8.12

Abby Abadi ‘Menggelupur’ Malu Ditegur Ustaz Azhar Idrus

Penulis mendapat maklumat bahawa pada hujung minggu lalu telah berlangsungnya sebuah program agama yang melibatkan Ustaz Azhar Idrus (UAI) sebagai penel utama.

Turut hadir dalam majlis itu adalah Abby Abadi, Faizal Tahir dan Man Raja Lawak.

Pasti ramai yang mengetahui setiap ceramah UAI pasti menarik ribuan penonton apabila UAI seringkali menyelitkan unsur jenaka sewaktu dakwah.


Tapi kali ini lain pula jadinya apabila Abby Abadi seolah-olah menggelupur malu apabila UAI menjawab persoalan yang diberikan oleh Abby sendiri.

Abby bertanya kepada UAI berkenaan isu artis yang berhijrah dan mula memperkatakan isu agama.

UAI menegaskan penghijrahan kepada sesuatu yang lebih baik menjadi kemestian untuk umat Islam lain suka dengan perubahan yang mereka lakukan.

Selain itu, antara jawapan UAI adalah;

“Kadang-kadang kita ni artis, dulu kita lagha, sekarang kita ok dah, mulakan perjalanan.

Nombor satu, kita kena jaga. Jangan kita hentam kawan-kawan yang sama-sama dengan kita sekarang yang masih belum berhijrah.

Ahhh.. itu yang kita kena jaga,” kata UAI.

Secara tiba-tiba Abby bersuara menyekat mesej yang cuba disampaikan oleh UAI.

Abby berkata, “Ustaz nak tuduh saya yek.. Itu fitnah. Itu tuduhan ustaz. Itu tuduhan.”

Ehhh.. kenapa Abby ‘menggelupur’ ni? Sedangkan UAI menyatakan secara umum dan tidak menyebut mana-mana individu.

Itulah kata orang-orang tua, ‘siapa makan cili, dialah yang terasa pedasnya’.

Menjadi persoalan juga apabila mengapa perlu Abby terasa dengan kata-kata UAI itu.

Patutnya Abby malu dan menimbangkan untuk terjun lombong sekejap pasal nasihat UAI tu kena tepat kat batang hidung dia sampai dia menjerit-jerit nak cover line kat atas pentas ceramah.

Dan adakah dia seorang sahaja artis yang berhijrah dalam masa yang sama menghentam rakan-rakan industri?

Jika anda yang biasa mendengar ceramah UAI, pasti tahu cara UAI.

UAI lebih ‘direct’ dalam menyampaikan sesuatu mesej.

Sebagai contoh sewaktu program bersama Zizan Raja Lawak suatu ketika dahulu.

Zizan tidak melenting dan ‘cool’ serta menerima secara positif nasihat UAI.

Penulis tidak lah bijak mana untuk memberi nasihat kepada pembaca.

Tetapi dari sudut sebagai seorang pengantara atau pengacara, Abby seharusnya tidak seharusnya cepat ‘melatah’ dengan mesej yang disampaikan oleh panel.

Seolah-olah seperti Abby tidak tahu adab serta cara untuk mengawal diri sebagai sebagai seorang pengacara yang baik.

Apa salahnya jika Abby mendengar dahulu apa yang UAI cuba sampaikan dan terima dari sudut positif.

**Diharap jangan ada pula komentator yang mengaitkan isu ini dengan politik kerana jelas tiada kaitan langsung dengan politik.






Sumber: Mynewshub.my

13.8.12

Tolong Ajar Aku Buat Facebook Boleh Tak?

Safwan: Weh! Tolong ajar aku buat Facebook boleh tak?

Ajib: Boleh. Ko dah ada depan komputer ke?

Safwan: Dah. Aku dah ada email pun.

Ajib: Cantekk! Ok, sekarang ko bukak browser Firefox atau Internet Explorer.

Safwan: Browser tu ape?…

Ajib: Laa. Ko klik menu 'start', lepas tu cari tulisan 'Internet Explorer'.
Safwan: Lepas tu?

Ajib: Kat kotak paling atas, ko taip 'www.facebook.com', pastu 'enter'.

Safwan: Oke! Lepas tu weh?

Ajib: Kalo dah keluar gambar, ko isi form pendaftaran sesuai yang ada.

Safwan: Isi yang mana weh? Takde pape pun kat page ni.

Ajib: Takkan la takde pape? Kat page tu tulis apa?

Safwan: Paling atas cuma ada tulisan 'the page cannot be displayed'.

Ajib: Oh! Ko salah tulis dari awal tu.

Safwan: Betul la aku taip, 'www.facebook.com'.

Ajib: Hmmmm, mungkin connection Internet ko mati kot.

Safwan: Eh? Kene ada Internet ye? Rumah aku takde Internet.

Ajib: Ciss. Senget! Jari aku sampai lebam kasi tau ko. Rupenye rumah ko takde Internet.

Safwan: Hehe. Takpe la. Nanti kalau aku pergi cyber cafe aku SMS ko lagi ye. Thanks ye.

Ajib: Sokey bro, email ko ape weh?

Safwan: 'www.taikocai@yahoo.com'. Ada kawan aku buatkan. Aku belum pernah buka lagi.

Ajib: Laa. Mana ade email pakai 'www' kat depan. Alahaii..

Safwan: 'www' tu ape weh?

Ajib: Waalaikumusalam Warahmatullahi Wabarakatuh!

Mungkin tiada dah kawan macam "Safwan" sekarang ni. Kalaulah ada, mampukah korang menjadi seperti "Ajib"?

p/s : ada satu lagi kisah admin nk cite ni… ad anak kawan admin yg kecik2 ni.. bila dorang tanya WTF tu apa, maka kwn2 admin yg besar2 tu jawab Wednesday Thursday Friday… hahaha…tergelak admin mase tu

Copyright aans


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

12.8.12

Teringin Makan Kuih Putu Kacang Hijau :(

Dah lama mencari tetap hampa :( taun2 sudah yg di jumpa bile makan smua kerasssss...ohhhholol! susahnye nak cari putu kacang yg sedap lg lembut emmmmm kecewanya!!! Taun ni dah cari tp xjumpa, smlm akak jual kuih tu ade ckp kuih ni ade jual kt deret kedai paroi jaya yg ade jual kerepek...maka haruslah petang nie gigih mencari putu kacang teringin sangat2! Nak buat sendiri haisyoooo jng harap ler!!!!

Kat sini ako copy paste resepi putu kacang hijau dari my resipi
shana@myresipi.com
kuih raya orang dolu-dolu yang mudah dan jimat kos....

Bahan-bahan ( 1 balang kuih )

1 kg kacang hijau
1/2 kg gula mesin halus
acuan putu plastiki atau kayu
balang kuih
Cara-cara

-Goreng kacang hijau dalam kuali di atas api sederhana tanpa minyak. Goreng hingga kekuningan.

-Kemudian buang kulit kacang dengan cara menumbuk dalam lesung besi...kalo tak de lesung guna kacang hijau yang dah dibuang kulitnya ikut cara 1 & 3 dan seterusnya.

-Setelah dibuang kulit basuh dan toskan dalam bekas tapis sayur dalam masa 2-3 jam hingga kering sedikit.

-Kisar kacang hijau hingga hancur, halus dan berdebu. Ayak hingga menjadi tepung. Jika kasar, kisar hingga halus dan ulangi pengisaran kacang tersebut hingga mendapat hasil yang dinginkan.

-Setelah jadi tepung, campur gula mesin tadi dan gaul sebati. Ambil segengam, kepalkan dengan tangan dan tekan dalam acuan putu plastik atau kayu. Ketuk acuan tadi hingga mengeluarkan bentuk putu yang tadi.

-Susun dalam talam dan jemur selama 10-15 minit untuk mengeringkannya sambil ditutup dengan selendang jarang untuk menghalang habuk. Kemudian boleh dimasukkan kedalam balang kuih....Selamat Mencuba


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

10.8.12

Jawapan Ustaz Azhar Idrus Tentang Cium Mulut

Tak tahu la kalo mangkuk hayun tuh langsung takde ilmu agama atau saja nak tanya suka-suka.

Apa-apapun, UAI memang terbaik sebab santai je layan semua pertanyaan even pertanyaan mengarut dan childish seperti ini.

P/s: copyright aans

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pandelela Rinong Pingat Gangsa Olimpik 2012

DIKEMAS KINI JAM 5 PAGI] RATU terjun negara, Pandelela Rinong membawa berita gembira dengan menambah satu lagi pingat - gangsa dalam temasya Sukan Olimpik 2012 dengan menduduki tempat ketiga final acara 10m platform individu wanita di Pusat Akuatik, London, sebentar tadi.

Pandelela memungut 359.20 mata dalam persaingan yang berakhir sekitar jam 3 pagi tadi (waktu Malaysia).

Dalam acara itu, emas dimenangi oleh Chen Ruolin dari China (422.30 mata) dan pemenang perak dibawa pulang oleh Brittany Broben dari Australia
(366.50 mata).

Dengan kejayaan Penerjun muda dari Sarawak ini, Malaysia setakat ini telah mengutip dua pingat pada Sukan Olimpik 2012.

Jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei mengutip perak Sabtu lalu.

 

Keputusan akhir:

EMAS: Chen Ruolin (CHN) - 422.30 mata
PERAK: Brittany Broben (AUS) - 366.50
GANGSA: PANDELELA RINONG - 359.20

P/s: copyright sinar harian

 
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

9.8.12

Majalah Mangga Difatwakan Haram

Majalah hiburan Mangga yang mirip kepada majalah Playbloy kini difatwakan haram.

Pihak Jabatan Mufti Kedah Darul Aman kini telah memfatwakan bahawa majalah hiburan Mangga terbitan Utusan Karya adalah haram dibaca dan dilihat.

Menurut Jabatan Mufti Negeri Kedah Darul Aman, melalui Cabutan Keputusan Jawatankuasa Fatwa Negeri yang bertarikh 29 Mei 2012 menjelaskan bahawa:

"Mana-mana penerbitan yang mempamerkan wanita-wanita ataupun lelaki yang mendedahkan aurat hukumnya adalah haram kerana bertentangan dengan kehendak syariat. Oleh itu, dicadangkan supaya Bahagian Kawalan Penerbitan, Kementerian dalam Negeri (KDN) menangani isu ini dengan lebih efektif."

P/s: copy write by aans


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Jenaka Ustaz Azhar


Tweets

Dibulan Ramadan lebih baik kita lebih byk online dgn Allah drp byk online dgn Twitter atau Facebook. Ramai yg sibuk dgn PC lebih dari Allah.
Ramai org puasa hanya jaga perut tapi tak jaga mata, lidah, telinga, tangan, kaki & kemaluan. Ini seolah2 dia main bola kena gasak gol 6-1.
17Ramadan Nuzul Quran. Ada yg dah baca Quran 17juz, ada yg 17muka, ada 17ayt & ada yg baru 17huruf. Ada yg xbuka Quran tp buka twittter 24j.
Kita tahu sedekah paling afdal di bln Ramadan, tapi bila di Jusco RM50 rasa kecik nilainya, bila di masjid mggeletar tangan nak derma RM50.
S: Sy org KUAT! Bole ke sy buka puasa lambat? Ust: Kalau kuat, baik mu pegi Palestin lawan Israel. Buka puasa lambat itu makruh, bkn sunnah.
Kamu jgn megah dgn baju & seluar raya cantik & mahal made in Italy, London, Paris, kerana pakaian mayatmu hanya kain kafan made in China.
S: Apa hukum isteri peluk suami ketika puasa? Ust: Harus jika naik moto, istri takut jatuh ketika kona baring. Makruh utk ambil keseronokan.
Nabi & sahabat iktikaf dimasjid pd 10 mlm akhir Ramadan sbb nak ganjaran 83 thn pahala, org zmn skrg iktikaf dipasaraya sbb nak 80% diskaun.
Ada org bangga bkata tanpa sahurpun dia gagah bpuasa. Padahal sahur itu sunat & berkat dan dia telah rugi! Itu la org suh blaja agama xmau!
Isteri solehah ialah yg byk meminta ampun kpd suami di bln puasa, bukan yg hanya tunggu pagi raya baru tgedik2 nak cium tangan minta maaf.
S: Betulke org xsolat xde pahla pose? Wajibke solat jika naik kpl terbg? Ust: Xdpt pahla pose jika xsolat. Wajib solat skalipun mu naik UFO!
S: Nape byk mksiat sdgkn bln pose setan di ikat? Ust: Yg di ikat tu syayatin iaitu setan jahat, org mksiat bprangai setan tu Allah tak ikat.
Bulan puasa ramai yg menjadi lebai sebab menunggu2 azan maghrib. Lepas bulan puasa tinggal tok bilal je menunggu2 nak azan maghrib!
Bykkn baca Quran, lebih2 lagi pd hr Jumaat di bln Ramadan. Kalau malas sgt, tgk isi Quran pun jadilah, bole jg pahla drp dpt dosa tgk awek.
S: Afdal tarawih 8 atau 20rkt? Ust: Buat 8 ke, 20 ke, molek blaka. Yg dok molek mu duk sibuk main fbook & twitter smpi xsolat trawih lgsung!
S: Batalkah puasa jika berus gigi? Ust: Ya batal, jika kamu telan air sisa berusan atau telan berus gigi tu! *Memberus gigi tak batal puasa.
S: Normal ke jika minat wanita tua utk jadikn isteri? Ust: Normal, cuma wanita muda bole main mcm baby doll, kalau tua kena standby panadol.
S: Sangkut dlm trafik jem, bole ke buka puasa dgn korek hidung? Ust: Buka puasa ni dgn mkn minum bkn korek hidung! Jgn mkn tahi hidung dah.
S: Bole ke buka posa dgn jimak? Ust: Bole, cuma jgn tsilap dgr azan iklan di TV sudah. Tak pasal kena ganti 60hari! *Jom berbuka dgn kurma*
Islam agama yg bersih. Jangan meludah merata2 bila puasa kerana telan airliur tak batal puasa. Yg batalnya jika mu telan airliur org lain.
Org2 soleh banyak duduk di masjid pada akhir Ramadan utk mencari pahala di mlm QADR, jgn kita pula duk sibuk cari kain baju di kedai KAMDAR.
Di bln Ramadan bykkan solat sunat. Solat 2rkt 5min pahla melebihi Ferrari. Keje 8jam dpt rm30 nak beli pnutup angin tayar Ferraripun xcukup!
Banyak makan juadah buka puasa, badan jadi gemuk gedempol; Banyak tengok awek penjual juadah, pahala puasa jadi kurus kering.
Ramadan ialah bulan utk gandakan ibadat, bukan utk gandakan tido. Ini lepas sahur tido, solat subuh miss. Malam org tadarus dia 'tidoterus'!
Waktu berbuka bila masuk maghrib. Azan hanya tanda masuk waktu. Azan di TV kena berhati2, silap2 azan dlm drama atau iklan! *Selamat Bebuka*
Di bulan puasa afdal kita post status utk mengingati ttg ibadat & perkara akhirat, jgn ghairah post status ttg juadah bbuka puasa, makruh.
Selamat menyambut malam pertama Ramadan dgn penuh rasa syukur & insaf, kerana ada org yg malam ini adalah malam pertama di alam barzakh.