9.8.12

Jenaka Ustaz Azhar


Tweets

Dibulan Ramadan lebih baik kita lebih byk online dgn Allah drp byk online dgn Twitter atau Facebook. Ramai yg sibuk dgn PC lebih dari Allah.
Ramai org puasa hanya jaga perut tapi tak jaga mata, lidah, telinga, tangan, kaki & kemaluan. Ini seolah2 dia main bola kena gasak gol 6-1.
17Ramadan Nuzul Quran. Ada yg dah baca Quran 17juz, ada yg 17muka, ada 17ayt & ada yg baru 17huruf. Ada yg xbuka Quran tp buka twittter 24j.
Kita tahu sedekah paling afdal di bln Ramadan, tapi bila di Jusco RM50 rasa kecik nilainya, bila di masjid mggeletar tangan nak derma RM50.
S: Sy org KUAT! Bole ke sy buka puasa lambat? Ust: Kalau kuat, baik mu pegi Palestin lawan Israel. Buka puasa lambat itu makruh, bkn sunnah.
Kamu jgn megah dgn baju & seluar raya cantik & mahal made in Italy, London, Paris, kerana pakaian mayatmu hanya kain kafan made in China.
S: Apa hukum isteri peluk suami ketika puasa? Ust: Harus jika naik moto, istri takut jatuh ketika kona baring. Makruh utk ambil keseronokan.
Nabi & sahabat iktikaf dimasjid pd 10 mlm akhir Ramadan sbb nak ganjaran 83 thn pahala, org zmn skrg iktikaf dipasaraya sbb nak 80% diskaun.
Ada org bangga bkata tanpa sahurpun dia gagah bpuasa. Padahal sahur itu sunat & berkat dan dia telah rugi! Itu la org suh blaja agama xmau!
Isteri solehah ialah yg byk meminta ampun kpd suami di bln puasa, bukan yg hanya tunggu pagi raya baru tgedik2 nak cium tangan minta maaf.
S: Betulke org xsolat xde pahla pose? Wajibke solat jika naik kpl terbg? Ust: Xdpt pahla pose jika xsolat. Wajib solat skalipun mu naik UFO!
S: Nape byk mksiat sdgkn bln pose setan di ikat? Ust: Yg di ikat tu syayatin iaitu setan jahat, org mksiat bprangai setan tu Allah tak ikat.
Bulan puasa ramai yg menjadi lebai sebab menunggu2 azan maghrib. Lepas bulan puasa tinggal tok bilal je menunggu2 nak azan maghrib!
Bykkn baca Quran, lebih2 lagi pd hr Jumaat di bln Ramadan. Kalau malas sgt, tgk isi Quran pun jadilah, bole jg pahla drp dpt dosa tgk awek.
S: Afdal tarawih 8 atau 20rkt? Ust: Buat 8 ke, 20 ke, molek blaka. Yg dok molek mu duk sibuk main fbook & twitter smpi xsolat trawih lgsung!
S: Batalkah puasa jika berus gigi? Ust: Ya batal, jika kamu telan air sisa berusan atau telan berus gigi tu! *Memberus gigi tak batal puasa.
S: Normal ke jika minat wanita tua utk jadikn isteri? Ust: Normal, cuma wanita muda bole main mcm baby doll, kalau tua kena standby panadol.
S: Sangkut dlm trafik jem, bole ke buka puasa dgn korek hidung? Ust: Buka puasa ni dgn mkn minum bkn korek hidung! Jgn mkn tahi hidung dah.
S: Bole ke buka posa dgn jimak? Ust: Bole, cuma jgn tsilap dgr azan iklan di TV sudah. Tak pasal kena ganti 60hari! *Jom berbuka dgn kurma*
Islam agama yg bersih. Jangan meludah merata2 bila puasa kerana telan airliur tak batal puasa. Yg batalnya jika mu telan airliur org lain.
Org2 soleh banyak duduk di masjid pada akhir Ramadan utk mencari pahala di mlm QADR, jgn kita pula duk sibuk cari kain baju di kedai KAMDAR.
Di bln Ramadan bykkan solat sunat. Solat 2rkt 5min pahla melebihi Ferrari. Keje 8jam dpt rm30 nak beli pnutup angin tayar Ferraripun xcukup!
Banyak makan juadah buka puasa, badan jadi gemuk gedempol; Banyak tengok awek penjual juadah, pahala puasa jadi kurus kering.
Ramadan ialah bulan utk gandakan ibadat, bukan utk gandakan tido. Ini lepas sahur tido, solat subuh miss. Malam org tadarus dia 'tidoterus'!
Waktu berbuka bila masuk maghrib. Azan hanya tanda masuk waktu. Azan di TV kena berhati2, silap2 azan dlm drama atau iklan! *Selamat Bebuka*
Di bulan puasa afdal kita post status utk mengingati ttg ibadat & perkara akhirat, jgn ghairah post status ttg juadah bbuka puasa, makruh.
Selamat menyambut malam pertama Ramadan dgn penuh rasa syukur & insaf, kerana ada org yg malam ini adalah malam pertama di alam barzakh.

No comments:

Post a Comment